Нужни въпроси и отговори в избора на моторно масло

car parts

Всеки един горд собственик на 1ви лек автомобил е стъпил пред въпроса какво реално двигателно масло да подбере. В този конкретен случай ще е възможно да разчита на различни източници за съвет – автосервизи, приятели, интернет и доста подценяваните, а и в доста моменти загубени наръчници за поддръжка на МПС-то. Ще Ви предоставим необходимите наставления, тъй като точният подбор е доста ценен за безпогрешната работа и безпроблемен и дълъг живот на двигателя.

Какво е вискозитет на маслото? Разбира се това е показател за наситеността на моторното масло. В зимата е правилно да карате с по-ниско вискозитетен лубрикант, гарантиращо по-удобен старт на двигателя, понеже ще се отнеме по-малка мощ от автомобилния двигател заради по-лекото съпротивление при частите за задвижване. По-плътните моторни масла са създадени за много високи температури и натоварвания.

Какво точно сочат числата и буквите при различните моторни масла? 1-то число показва хладния вискозитет на маслото, а второто число вискозитетът за по-високи температури. Буквата W, която ги разделя се появява от “Winter” (“Зима” – превод от английски език).

Каква точно е разликата м/у синтетични и минерални моторни масла? Минералните масла са базови, създадени за обработката на суров петрол. Използват се основно в стари автомобили, при чиито мотори са значително изхабени. Синтетичните масла са модернизирани базови с прибавки (детергенти, дисперсивните агенти, антиоксиданти, модификаторите на триене и т.н.). Те са по-устойчиви на големи температури, защитават по-ефикасно мотора на автомобила, притежават по-малка летливост и по-трудно се окисляват. Има и полусинтетични масла, които са компромисен вариант измежду основните.

Как да различим истинското моторно масло от подправеното? За съжаление, пазарът на автомобили е претъпкан от копиращи продукти с тъмен първоизточник, като може да навредят на здравето и работните показатели на автомобила ви. Трудно е на обикновен консуматор да ги различи, но има няколко фактора, които е нужно да будят. Главният е сумата на моторното масло. Може би дори и да е на промоция, тя не трябва да бъде прекалено малка спрямо другите оферти на търговския пазар. Същевременно проверявайте и мненията за търговския обект, който я предлага.

Коя марка двигателно масло да си изберем? Вземете двигателното масло първо спрямо строгите изисквание на автомобилния производител, а като бонус елемент е хубаво да приемете и препоръките от различни шофьори, които имат изградени преки впечатления от използването.

Открийте още: ксенонови крушки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *